петък, 19 август 2011 г.

Куче без лапи- не хапи

Табуретка- любимката на квартала
 Проблемът с бездомните кучета е с вековна давност. Още от времето когато първите кучета са напуснали Ноевия ковчег, те вече са преминали в графата бездомни. След хиляди години и стотици техники за борба с тях, до нас, в съвремието е достигнал един метод с локална ефективност- кастрацията. Кастрацията на половите органи обаче редуцира броя на кучетата изключително бавно, а проблемите с глутниците,нахапванията, заразите и кучешкият лай остават нерешени...




  В последно време в България се правят отделни опити от предприемчиви българи с ясно изразена гражданска позиция да внедрят една нова технология за борба с бездомните кучета- кастрация на крайници. Защо кастрация на крайници? Според немски биолози от института Крафтшваубе кастрацията на крайници дава с 44,7% по-високи резултати от кастрацията на полови жлези. Освен това този вид скопяване решава пакет от проблеми, които са немислими за конвенционалния метод на кастриране.
 Така например след крайничното скопяване отпадат проблеми като този жена да бъде подгонена от побеснели песове в парка, а да видите глутница кучета тичащи след дете с велосипед ще е просто мил спомен. Да не говорим, че като цяло събирането на кучетата в глутници ще се окаже сериозен проблем, но този път за самите кучета. Новият метод за третиране на бившите четириноги предлага ред предимства и за кварталните природозащитници обичащи да отглеждат бездомно куче пред блока. След обработката осиновителят няма повече от какво да се тревожи- кучето му винаги ще е пред блока и съответно пред погледа му. Даже от "паркинги и гаражи" възнамеряват да отпуснат специални клетки- тип "етажерка" в които всеки желаещ може да си събере собствена колекция бездомни кучета и да си я инсталира под балкона или до входа. Един дългогодишен казус, който разделя обществото на две, е така нареченият "обичайте животните- не ги яжте" След отстраняването на крайниците ще има по малко за всяка от двете враждуващи страни и по нататъшните спорове по темата ще са напълно излишни. Ключов момент в подкрепа на новия метод е въпроса с размножаването на третираните животни. Първо голяма част от кучетата никога няма да успеят да намерят оптималната поза за да извършат съешаването без крайници, и второ, ако някои все пак успеят, след години постоянство в упражняването на този метод на кастрация, можем да очакваме едни напълно здрави и екологично чисти кученца по наследство родени без лапи. По този начин първо ще се спестят разходи за самите операции и второ ще отпадне нуждата да се финансират съмнителни организации  като "четири лапи". Четири лапи просто няма да има...
 От изложеното до тук личат големият потенциал и предимствата да се кастрират лапи вместо скротуми. По тази причина обществото трябва да порицае фейсбук групите които искат смъртта на архитектите на този метод и вместо тях да пусне в обръщение групите "искам да ми е тихо и чисто" и  " не  на кастрацията, да живее ампутацията" Единственият проблем с който новият метод не може се справи, е кучешкият лай, който особено в малките часове и пред болници може да е едно адски изнервящо нещо. За радост на гражданите обаче, през 2012 година се очаква някой друг зъл гений на мисълта да напише статията "нека кастрираме глави а не крайници или защо е по-добре да скопим кучето откъм главата отколкото откъм гъзъ!" и така да реши и този единствен останал проблем.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
(оставям този ред празен защото тук е мястото вдъхновените читающи да похвалят автора и да обяснят как заслужава да бъде скопен по подобен начин и след това по хронологичен ред да бъде отрязана неговата глава защото е изверг, садист и тънъ галещи ухото определения :))   )

Няма коментари:

Публикуване на коментар