събота, 26 февруари 2011 г.

Банско 2011: българска чалга на световно първенство

След като с много пот и гюбеци, любимата на всички ни поп-фолк музика почтено и честно си извоюва място в ефира на националните телевизии, тези дни отбелязва нова победа. Поп-фолкът, несправедливо наричан "чалга" от неозарената от този светъл лъч, част от обществото
ни, се появи на световно първенство. Световното първенство по ски в Банско. Какъв успех, какъв напредък! Да живей! (бурни и продължителни ръкопляскания) Стратегът, геният стоящ зад тази така чакана победа, г-н Питко Майнера, коментира новината така: "Да открием събитие от ранга на световно първенство именно с поп-фолк, е голяма чест за нас и добра възможност да покажем пред света, че в България може да се прави и друга качествена музика, освен песните с които за поредна година печелим Евровизия. Все пак поп-фолкът е най-бързо развиващият се музикален жанр, водещ началото си още от древния фолклор и оттогава насам, този вид музика е помогнал на множество други стилове, като рап и рок, да се доразвият и обогатят."
   Очаква се този зашеметяващ успех да промени из основи културния живот в страната. Националната опера се готви да постави на сцената си спектакълът " Травестиата" по Милко Калайджиев, където в главната роля ще видим заслужилият артист Азис. Хиляди киномани с нетърпение чакат на голям екран да се появи филма "Танцуващият по маси" разказващ за трагичната любов между млалдия певец Коцето Костнър и колежката му Уинона Райна. В министерството на културата пък упорито се говори за подготвян държавен указ с който, официално ще бъде приет нов поп-фолк аранжимент на българския химн. Според експерти подобна аранжировка ще допринесе за повдигане на националния дух защото ще накара много млади хора да слагат части от текста на химна по стените си във facebook, както е прието да се прави с други хитови фолк заглавия.




Няма коментари:

Публикуване на коментар